Nieuwe serie NPO 3: 'Beschadigd' over jezelf pijn doen

Jezelf verwonden door snijden, branden of andere methodes, ook wel automutilatie genoemd, is het onderwerp dat centraal staat in de nieuwe serie 'Beschadigd' op NPO 3. Behalve openhartige verhalen van patiënten komen ook de verklaringen van deskundigen en lotgenoten aan bod. In 'Beschadigd' gaat het vier afleveringen lang over jezelf pijn doen en hoe de buitenwereld daarop reageert.

'Ruzie met de kaasschaaf gehad?'
Dat sommige artsen van de spoedeisende hulp van ziekenhuizen weinig liefdevol met patiënten omgaan, wordt in de serie al snel duidelijk. De 33-jarige Cindy moest 47 hechtingen doorstaan zonder verdoving. Ook omstanders lijken weinig begrip te hebben. 'Heb je ruzie gehad met de kaasschaaf, ofzo?' is de vraag die Sanne regelmatig naar haar hoofd kreeg geslingerd. Op veertienjarige leeftijd begon ze met zichzelf te snijden; de littekens op haar armen gaan nooit meer weg.

De schaamte en het taboe doorbreken
Uit onderzoek blijkt dat één op de vier Nederlandse en Vlaamse jongeren tussen de 12 en 19 jaar zichzelf wel eens opzettelijk verwondt. In de meeste gevallen is de aanleiding een combinatie van factoren als depressie, eetstoornis, angststoornis, trauma of PTSS. Met haar serie 'Beschadigd' hoopt Villerius de schaamte en het taboe te doorbreken.

Beschadigd, vanaf donderdag 12 februari, 22.05 uur, NCRV, NPO 3

Stuur door
  1. *
*Verplichte velden
Deel op

Meer over Herlaarhof

  • Colofon
  • Herlaarhof is onderdeel van Reinier van Arkel