Onderzoek ‘Ik zie, ik zie wat jij niet ziet’ van Eline Dam in de top vijf van Avans

Tweeëntwintig jaar is ze en sinds september j.l. werkzaam als begeleider binnen de kliniek van Herlaarhof.
Eline Dam maakte in het tweede jaar van haar opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening kennis met Herlaarhof tijdens een snuffelstage. Het smaakte naar meer, dus belde ze Michel van de Bogaard met de vraag of ze haar praktijkgerichte afstudeeronderzoek ook bij Herlaarhof mocht uitvoeren. Het werd een afstudeeronderzoek om trots op te zijn, want Elines onderzoek is verkozen tot een van de vijf beste afstudeeronderzoeken van Avans!
Eline deed onderzoek naar de verschillen in signalen tussen jongens en meisjes met een autismespectrumstoornis en hoe de diagnostiek hier rekening mee kan houden. Een belangrijk onderwerp want er zijn veel verschillen tussen jongens en meisjes met deze stoornis en hierbij worden vooral signalen van meisjes niet (tijdig) gezien. Met haar motto: kijken naar de mens achter een stoornis, wilde Eline zich inzetten voor deze doelgroep.

Het afstudeeronderzoek samengevat
Het praktijkgerichte onderzoek bestond uit literatuuronderzoek, participerende observaties en interviews met jongeren en hun mentoren. Uit het onderzoek komt naar voren dat meisjes met ASS, door de camouflage die zij inzetten, anderen signalen vertonen dan die bij ASS worden gesteld. Zo valt het beperkt begrip van sociaal contact niet op door een sociaal masker en is het niet direct duidelijk hoe iemand zich werkelijk voelt. Vooral meisjes laten internaliserend gedrag zien. Zij proberen niet op te vallen door gedrag van anderen te kopiëren. Als gevolg ontstaan er signalen als negatieve gedachten, een vol hoofd, onderzoekend naar eigen identiteit en zelfbeschadigend gedrag. Bij het stellen van een diagnose kan rekening gehouden worden met deze verschillen in signalen tussen jongens en meisjes door hier bewust van te zijn. Van belang is dat hulpverleners de gecamoufleerde signalen kennen en door groepsobservaties ook bij jongeren herkennen. Om hierin inzicht te bieden is er een observatielijst ontwikkeld. Zo worden de groepsobservaties verbreed. Daarnaast zorgt de observatielijst ervoor dat het team op een lijn komt en de hulpverleners op de hoogte zijn van de signalen van ASS.
De vragenlijst wordt inmiddels actief ingezet op de Boxtelseweg 34 en 40. En dat is precies wat Eline hoopte; een afstudeeronderzoek afleveren wat niet in de la of op een stapel belandt, maar ook echt toepasbaar is in de praktijk. In de komende Reinier die in december verschijnt, lees je meer over het onderzoek en de vragenlijst. Vanzelfsprekend kun je er Eline ook zelf naar vragen!

Avans Afstudeerprijs
Hogeschool Avans heeft locaties in ’s-Hertogenbosch, Tilburg, Roosendaal en Breda. De circa 31.000 studenten volgen les bij 21 academies. Iedere academie kan studenten voordragen voor de Avans Afstudeerprijs indien een afstudeeronderzoek van uitzonderlijk hoge kwaliteit is. Elines onderzoek (beoordeeld door de opleiding met een 8,8) is het eerste onderzoek van de opleiding Maatschappelijk Werk en Dienstverlening in zes jaar tijd dat is voorgedragen voor nominatie. In 2019 werden door alle academies in totaal 12 onderzoeken voorgedragen waaruit vijf genomineerden zijn geselecteerd. Op 12 november j.l. presenteerden de genomineerden hun onderzoeken voor een publiek en werd de prijswinnaar bekend gemaakt, het werd Manon Gloudemans die onderzoek verrichte naar leukemie. Eline is vooral heel tevreden met haar nominatie en het gegeven dat de vragenlijst die ze ontwikkelde echt bruikbaar is in de praktijk.

Stuur door
  1. *
*Verplichte velden
Deel op

Meer over Herlaarhof

  • Colofon
  • Herlaarhof is onderdeel van Reinier van Arkel