Angst

Iedereen is wel eens bang, bijvoorbeeld bang voor slangen of spinnen. Angst wordt een probleem als je niet meer durft te doen wat je wel graag zou willen doen, of als je er heel veel last van hebt en daardoor bijvoorbeeld slecht slaapt of buikpijn krijgt of niet meer naar school gaat. Er zijn verschillende soorten angst. Een paar voorbeelden:

 • Angst om alleen gelaten te worden
 • Angst om wat anderen misschien van je zullen denken
 • Heel veel piekeren over van alles
 • Plotseling zonder reden bang worden, wat steeds erger wordt omdat je bang bent het nog een keer te krijgen (bang zijn om weer bang te worden)
 • Angsten voor speciale plekken, gebeurtenissen of dieren, zoals: spinnen, kleine ruimtes, prikken, ziektes, onweer, ruimtes met veel mensen

Op elke leeftijd kan je last van teveel angst krijgen. Vaak komt het iets meer voor bij meisjes dan bij jongens. In Nederland hebben ongeveer 2 op de 100 kinderen last van angsten.

Behandeling angst
Wij proberen in gesprekken met jou en je ouders te begrijpen waar je angst vandaan komt. Je oefent alleen of in een groep om te gaan met angstige situaties. Je leert anders te denken en je anders te gedragen, waardoor de angst vermindert. Ook leer je bijvoorbeeld lichamelijke angstreacties (zoals bibberen) onder controle te krijgen. Het kan ook zijn dat je medicatie krijgt, waardoor je minder bang bent. De behandeling van angst kan o.a. bestaan uit de volgende onderdelen.

Cognitieve gedragstherapie 
In cognitieve gedragstherapie wordt vaak met een werkboek gewerkt aan de gedachten die je hebt. Je denkt na over situaties die er gebeurd zijn en je stelt oefeningen en experimenten op om te oefenen met ander gedrag. Je oefent dan bijvoorbeeld thuis of op school en de volgende keer bespreek je hoe het gegaan is. Je leert vaak ontspannen en jezelf belonen. Vaak is dit in een groep, soms kom je alleen. Meestal komen je ouders een paar keer om te leren hoe ze jou kunnen helpen. 

Systeembehandeling 
Jij en je ouders leren hoe je op een andere manier met elkaar om kunt gaan. We praten met jou en met je ouders om te kijken hoe het thuis beter kan gaan.

EMDR 
Er wordt je gevraagd terug te denken aan iets wat er is gebeurd, ondertussen wordt je afgeleid door bijvoorbeeld een bewegende hand of door een geluid. Je moet je dan concentreren op het geluid of de beweging. Dit wordt in verschillende afspraken herhaald. De herinnering aan wat er is gebeurd en je gevoelens daarbij worden hierdoor minder sterk. Het wordt steeds minder moeilijk om aan de gebeurtenis terug te denken. Lees meer

Medicatie 
Je krijgt medicijnen die je helpen je beter te voelen. Hiervoor ga je naar een arts van Herlaarhof.

Neem contact op voor meer informatie

 1. Naam*
 2. E-mailadres*
 3. Reactie*
 4. *
*Verplichte velden
Stuur door
 1. *
*Verplichte velden
Deel op

Meer over Herlaarhof

Contact

Voor informatie over aanmelden bij Herlaarhof en het behandelaanbod is het volgende telefoonnummer beschikbaar: 073 - 658 53 33
Voor overige vragen kun je contact opnemen met de desbetreffende locatie.

 • Colofon
 • Herlaarhof is onderdeel van Reinier van Arkel