AutismeWanneer je autisme hebt, heb je vaak moeite om contact te maken met anderen. Het kan zijn dat je geen contact maakt of juist veel aandacht vraagt. Je kunt je moeilijk voorstellen hoe anderen zich voelen en denken. Ook heb je moeite met taal, spreek je niet of nauwelijks of herhaal je juist veel. Wat anderen zeggen neem je vaak letterlijk.

Soms hebben kinderen met autisme een sterke belangstelling voor één of twee voorwerpen, activiteiten of gedachten, waar ze de hele dag mee bezig zijn, zonder het te kunnen loslaten. Denk dan aan knuffels. Verder kunnen kinderen met autisme slecht tegen veranderingen, daar kunnen ze van in paniek raken. 

Autisme Spectrum Stoornissen is een verzamelnaam voor verschillende vormen van autisme. Naast autisme zoals hierboven beschreven, vallen hier Asperger en PDD NOS onder. 
Asperger is bijna hetzelfde als autisme. Het verschil is dat je geen problemen hebt met taal en je wel goed kan meekomen op school. 
Kinderen met PPD NOS vinden het lastig om met leeftijdgenootjes om te gaan. Vaak voel je dat anderen je niet goed begrijpen, maar je doet wel hard je best om erbij te horen. 

In Nederland heeft ongeveer 1 van de 1.000 kinderen autisme.
Kijk ook eens op: www.levenmetautisme.com

Behandeling autisme
Wij proberen kinderen of jongeren met autisme en hun ouders te helpen beter te begrijpen wat autisme is en hiermee om te gaan. Ouders kunnen leren er positief mee om te gaan. We leren kinderen vaardigheden en ze krijgen meer zelfvertrouwen. Ook kun je oefenen. Soms kunnen medicijnen hierbij helpen. De behandeling van autisme kan o.a. bestaan uit de volgende onderdelen.

Psychoeducatie
Je ouders krijgen uitleg over wat autisme is en hoe zij met jou en je autisme om kunnen gaan. Dit kan zijn in een groep, digitaal (e-health) of een combinatie daarvan.

Ouderbegeleiding
Je ouders krijgen een aantal gesprekken om te leren hoe ze met jou en je autisme om kunnen gaan.

Kindbegeleiding
Je krijgt een aantal gesprekken en oefeningen in de groep of alleen om te leren hoe je het beste om kan gaan met autisme.

Medicatie
Je krijgt medicijnen die je helpen je beter te voelen. Hiervoor ga je een aantal keer naar een arts van Herlaarhof.

Systeemtherapie
We praten een paar keer met jou en met je ouders om te kijken hoe jij en je ouders het beste met elkaar om kunnen gaan.

Schoolgesprek
Wij bellen met school om uit te leggen wat autisme is en hoe zij daarmee om kunnen gaan. Soms nodigen wij ze uit voor een gesprek op Herlaarhof.


Neem contact op voor meer informatie

  1. Naam*
  2. E-mailadres*
  3. Reactie*
  4. *
*Verplichte velden
Stuur door
  1. *
*Verplichte velden
Deel op

Meer over Herlaarhof

Contact

Voor informatie over aanmelden bij Herlaarhof en het behandelaanbod is het volgende telefoonnummer beschikbaar: 073 - 658 53 33
Voor overige vragen kun je contact opnemen met de desbetreffende locatie.

  • Colofon
  • Herlaarhof is onderdeel van Reinier van Arkel