Dwang


Wanneer je terugkerende gedachten, ideeën of impulsen hebt die je niet wilt, maar die je ook niet kunt onderdrukken, kan het zijn dat je last hebt van dwang. Voorbeelden zijn:

  • Steeds controleren of de deur dicht is
  • Steeds dingen tellen
  • Steeds dingen moeten aanraken of recht zetten

Dit blijf je eindeloos herhalen, omdat je bang bent dat er iets naars gebeurt, zoals een ongeluk, iets met jou of met je familie of dat je een ziekte krijgt. Je weet wel dat het weinig zin heeft, maar je kan er niets aan doen of je doet het toch om niet meer bang te zijn. 
Ongeveer 1 op de 400 kinderen in Nederland heeft een dwangstoornis.

Behandeling dwang
In de behandeling ga je uitzoeken welke gedachten de dwang veroorzaken. Je gaat dan experimenten doen om te kijken of je gedachten kloppen of niet en je leert je gedachten te beïnvloeden. Je ouders worden ook betrokken in de behandeling en zij leren hoe ze jou het beste kunnen helpen. Soms kunnen medicijnen helpen. Het kan ook zijn dat de dwang voort komt uit bijvoorbeeld overbelasting van autisme of uit angst. Dan kan het zijn dat je daarvoor behandeld wordt. Dwangbehandeling kan bestaan uit o.a. de volgende onderdelen.

Psychoeducatie
Jij en je ouders krijgen uitleg over wat een dwangstoornis is en hoe jullie daar het beste mee om kunnen gaan.

Medicatie
Het kan zijn dat je medicijnen krijgt, waardoor de dwang minder wordt. Hiervoor ga je een aantal keer naar een arts van Herlaarhof.

Ouderbegeleiding
Je ouders krijgen gesprekken om te leren hoe ze met jou en je dwang om kunnen gaan.

Schoolgesprek
Wij bellen met school om uit te leggen wat dwang is en hoe zij daarmee om kunnen gaan. Soms nodigen wij ze uit voor een gesprek op Herlaarhof.

Cognitieve gedragstherapie 
In cognitieve gedragstherapie wordt vaak met een werkboek gewerkt aan de gedachten die je hebt. Je denkt na over situaties die er gebeurd zijn en je stelt oefeningen en experimenten op om te oefenen met ander gedrag. Je oefent dan bijvoorbeeld thuis of op school en de volgende keer bespreek je hoe het gegaan is. Je leert vaak ontspannen en jezelf belonen. Vaak is dit in een groep, soms kom je alleen. Meestal komen je ouders een paar keer om te leren hoe ze jou kunnen helpen.

Vaktherapie
Het kan zijn dat je helemaal niet makkelijk kunt praten. Dan is een praattherapie moeilijk voor je en krijg je therapie met muziek, toneelspelen, knutselen of bewegen. Dit zijn bijeenkomsten in de groep of alleen.

Gedragsbehandeling
Je leert hoe je de dwanghandeling kan uitstellen als je hem op voelt komen of je leert een tegenovergestelde beweging te maken, wanneer je hem voelt opkomen.

Systeembehandeling
Jij en je ouders leren hoe je op een andere manier met elkaar om kunt gaan. We praten met jou en met je ouders om te kijken hoe het thuis beter kan gaan.

Runningtherapie
In running therapie loop je twee keer per week hard in een groep. De begeleiding leert jou hardlopen. Door hardlopen maak je een stofje aan waar je je blij van gaat voelen en als je je depressief voelt, dan kan dat net zo goed helpen als medicijnen. We hebben afgesproken dat jongeren die depressief zijn eerst gaan proberen om door veel beweging zich weer blijer te voelen. Dat kan running zijn, maar je kunt ook thuis gaan hardlopen, skeeleren of zumba bijvoorbeeld. Als dat niet werkt, pas dan kan je medicijnen proberen.

Neem contact op voor meer informatie

  1. Naam*
  2. E-mailadres*
  3. Reactie*
  4. *
*Verplichte velden
Zie ook
Stuur door
  1. *
*Verplichte velden
Deel op

Meer over Herlaarhof

Contact

Voor informatie over aanmelden bij Herlaarhof en het behandelaanbod is het volgende telefoonnummer beschikbaar: 073 - 658 53 33
Voor overige vragen kun je contact opnemen met de desbetreffende locatie.

  • Colofon
  • Herlaarhof is onderdeel van Reinier van Arkel