Eetstoornissen


Twee bekende vormen van eetstoornissen zijn anorexia en boulimia. 
Als je anorexia hebt, eet je veel minder dan je nodig hebt. Ook beweeg je veel om niet zwaarder of dik te worden. Hierdoor ben je te dun of te klein. Ook ben je hierdoor moe en vind je het lastig om je te concentreren. Je vindt jezelf te dik, bent bang om aan te komen en zit bijna nooit stil. Het kan zelfs zijn dat je af en toe flauwvalt of niet (meer) ongesteld wordt. Het (te) weinig eten kan je een gevoel van zekerheid en controle geven. Je ouders en mensen om je heen vinden dat je te dun bent, jij misschien niet. 
Ongeveer 3 van de 1000 kinderen in Nederland hebben last van anorexia. Andere eetstoornissen komen vaker voor, maar het is niet bekend hoe vaak.

Als je boulimia hebt, ben je bang om zwaarder of dik te worden. Soms lukt het om niet te eten, maar heb je daarna zo’n honger dat je in één keer heel veel eet, dat heet een eetbui. Je kan dan pas stoppen als alles op is. Om te zorgen dat je niet zwaarder wordt, spuug je het eten daarna uit of gebruik je pillen die er voor zorgen dat je je eten snel uitpoept. Je schaamt je er vaak voor en daarom vertellen jongeren niet snel dat ze boulimia hebben. Toch komt het vaak voor en kan behandeling je goed helpen.

Behandeling eetstoornissen
Bij Herlaarhof proberen we kinderen of jongeren met een eetstoornis en hun ouders te helpen beter te begrijpen waar de stoornis vandaan komt en hoe je hiermee om kunt gaan. Het kan zijn dat je therapie krijgt waardoor je minder bang wordt voor eten en weer weet en voelt wat normaal eten is. Je ouders leren hoe ze jou het beste kunnen helpen. Soms kunnen medicijnen helpen om je minder bang of rottig te voelen. 
Let op: bij Herlaarhof behandelen we de psychische kant van eetstoornissen. We kunnen met jongeren en hun ouders werken aan de achterliggende redenen waarom je niet kunt eten. Voor de lichamelijke kant verwijzen we je naar een andere instelling, die daar veel verstand van heeft. Dat is bijvoorbeeld als je zo dun bent dat het gevaarlijk voor je is of wanneer je maar blijft afvallen.

De behandeling van eetstoornissen kan bestaan uit de volgende onderdelen.

Cognitieve gedragstherapie 
In cognitieve gedragstherapie wordt vaak met een werkboek gewerkt aan de gedachten die je hebt. Je denkt na over situaties die er gebeurd zijn en je stelt oefeningen en experimenten op om te oefenen met ander gedrag. Je oefent dan bijvoorbeeld thuis of op school en de volgende keer bespreek je hoe het gegaan is. Je leert vaak ontspannen en jezelf belonen. Vaak is dit in een groep, soms kom je alleen. Meestal komen je ouders een paar keer om te leren hoe ze jou kunnen helpen.

Systeembehandeling 
Jij en je ouders leren hoe je op een andere manier met elkaar om kunt gaan. We praten met jou en met je ouders om te kijken hoe het thuis beter kan gaan.

Triple P
In groepsbijeenkomsten leren je ouders hoe ze op een leuke en positieve manier kinderen kunnen opvoeden.

Medicatie 
Je krijgt medicijnen die je helpen je beter te voelen. Hiervoor ga je naar een arts van Herlaarhof.

EMDR
Er wordt je gevraagd terug te denken aan iets wat er is gebeurd, ondertussen wordt je afgeleid door bijvoorbeeld een bewegende hand of door een geluid. Je moet je dan concentreren op het geluid of de beweging. Dit wordt in verschillende afspraken herhaald. De herinnering aan wat er is gebeurd en je gevoelens daarbij worden hierdoor minder sterk. Het wordt steeds minder moeilijk om aan de gebeurtenis terug te denken. Lees meer

Running therapie 
In running therapie loop je twee keer per week hard in een groep. De begeleiding leert jou hardlopen. Door hardlopen maak je een stofje aan waar je je blij van gaat voelen en als je je depressief voelt, dan kan dat net zo goed helpen als medicijnen. We hebben afgesproken dat jongeren die depressief zijn eerst gaan proberen om door veel beweging zich weer blijer te voelen. Dat kan running zijn, maar je kunt ook thuis gaan hardlopen, skeeleren of zumba bijvoorbeeld. Als dat niet werkt, pas dan kan je medicijnen proberen.

Neem contact op voor meer informatie

  1. Naam*
  2. E-mailadres*
  3. Reactie*
  4. *
*Verplichte velden
Stuur door
  1. *
*Verplichte velden
Deel op

Meer over Herlaarhof

Contact

Voor informatie over aanmelden bij Herlaarhof en het behandelaanbod is het volgende telefoonnummer beschikbaar: 0900-2020700
Voor overige vragen kun je contact opnemen met de desbetreffende locatie.

  • Colofon
  • Herlaarhof is onderdeel van Reinier van Arkel