Leerstoornissen


Wanneer je langere tijd problemen hebt met leren, zelfs na extra begeleiding op school, kan het zijn dat je een leerstoornis hebt. Je hebt moeite om zaken aan te leren. Er zijn verschillende leerstoornissen:

  • Dyslexie: je hebt moeite met lezen en spellen
  • Discalculie: je hebt moeite met getallen en rekenen
  • NLD: kinderen met dit beeld komen vaak als verbaal zeer vaardig over, maar ze hebben vaak moeite met non-verbale informatie (en zintuiglijke prikkels). Vooral de betekenis en het begrip van taal is een probleem. Daarnaast uiten de problemen zich in de motoriek, het ruimtelijk inzicht, algemene schoolse vaardigheden (vooral bij rekenen en schrijven), werksnelheid. Ook de sociale taal is voor deze kinderen een dagelijkse uitdaging.

Leerstoornissen kunnen leiden tot bang zijn (om fouten te maken, om opmerkingen van andere kinderen te krijgen) verdriet en teleurstelling (alle kinderen kunnen het wel, ik niet) en boosheid.

Bij Herlaarhof kijken we waaraan het ligt dat je moeite hebt met leren. Door de behandeling proberen we de leerproblemen op te lossen (het leren lezen, schrijven en rekenen vindt plaats op school). Ook proberen we de faalangst, verdriet en boosheid te verminderen. We proberen je weer te motiveren en zorgen voor de juiste begeleiding bij het leren lezen, schrijven, rekenen en herkennen van niet- verbale informatie. We geven jou, je ouders en je school meer informatie over leerstoornissen en leren jullie er mee omgaan. De behandeling van leerstoornissen kan o.a. bestaan uit de volgende onderdelen.

Psycho-educatie
Jij en/of je ouders krijgen in een groep uitleg en meer informatie over wat er aan de hand is. Heb je daarnaast ook bijvoorbeeld ADHD en/of autisme of een ander probleem dan krijg je daar meer informatie over.

Advies school
We geven je school advies over hoe ze het beste met jou om kunnen gaan en op welke manier je het beste leert. Ook vertellen wij je school waar de problemen vandaan komen. Het leren lezen, schrijven en rekenen vindt plaats op school en is ook het domein van school.

Faalangst behandeling
Als je last hebt van faalangst, ben je bang om fouten te maken, om beoordeeld te worden, een proefwerk te doen of iets met lezen schrijven en rekenen te doen. Bij faalangst behandeling ga je oefenen door te bewegen, door rollenspellen, groepsgesprekken, ontspanningsoefeningen en huiswerk. Je leert anders denken, doen en voelen, waardoor je beter kan omgaan met je lees- schrijf- en rekenachterstand.

Egoversterking
Door middel van bijvoorbeeld oefeningen en spelletjes met andere kinderen dezelfde problemen zoals jij ga je positieve ervaringen op doen en zal je steeds meer de baas van je leerproblemen gaan voelen. Dat doe je in kleine groepjes, je leert samenwerken en de positieve kanten zien, je wordt zelfverzekerder, je durft meer met andere te communiceren, je kunt beter omgaan met de teleurstellingen. Hierdoor zijn de kinderen beter opgewassen om tegen de dagelijkse eisen en tegenslagen te gaan.

Plezier op school
Plezier op school is een zomercursus voor kinderen die het jaar erop naar de middelbare school gaan. Je wordt getraind in het opkomen voor jezelf en omgaan met anderen. Er worden verschillende thema’s besproken zoals: omgaan met spanning en samenwerken. Daarna ga je oefenen. Dit kan door middel van muziek maken, toneelspelen, tekenen of knutselen. Voor kinderen die naar de middelbare school gaan en weinig zelfvertrouwen hebben of gepest zijn.

Neem contact op voor meer informatie

  1. Naam*
  2. E-mailadres*
  3. Reactie*
  4. *
*Verplichte velden
Stuur door
  1. *
*Verplichte velden
Deel op

Meer over Herlaarhof

Contact

Voor informatie over aanmelden bij Herlaarhof en het behandelaanbod is het volgende telefoonnummer beschikbaar: 073 - 658 53 33
Voor overige vragen kun je contact opnemen met de desbetreffende locatie.

  • Colofon
  • Herlaarhof is onderdeel van Reinier van Arkel