Schizofrenie en psychose


Als je schizofrenie hebt, heb je één of meerdere psychoses gehad. Wanneer je een psychose hebt, weet je niet meer wat echt is en wat niet echt is. Voorbeelden zijn:

 • Hallucinaties: je ziet en hoort dingen die er niet zijn, bijvoorbeeld het horen van stemmen of denken dat je achterna gezeten wordt.
 • Wanen: je hebt ideeën over jezelf die helemaal niet overeenkomen met de ideeën die anderen hebben. Je denkt bijvoorbeeld dat je beroemd bent of dat je de baas bent.
 • Verward denken: je kan niet meer helder nadenken en haalt dingen door elkaar. Hierdoor begrijpen mensen niet wat jij bedoelt en begrijp jij niet wat anderen bedoelen.

Het kan zijn dat er al dingen aan vooraf gaan, zoals:

 • Je anders gaan gedragen, zoals weinig praten, veel moe zijn, niet meer enthousiast zijn
 • Moeite hebben om je te concentreren en moeite hebben om zaken te begrijpen
 • Depressie: je bent somber en verdrietig en denkt eraan om jezelf wat aan te doen

1 op de 100 mensen heeft schizofrenie.

Behandeling psychose of schizofrenie
Als je een psychose of schizofenie hebt, is het belangrijk dat je zo snel mogelijk behandeld wordt. Medicijnen zijn daarbij heel belangrijk. Bij de behandeling krijgen jij en je ouders informatie over wat er aan de hand is. Tijdens zo’n psychose ben je verward en verzwakt zonder dat dat van buiten is te zien of te merken. In de behandeling wordt daar rekening mee gehouden. Jij en je ouders leren wat jullie kunnen doen, zodat je weer kan herstellen. Jullie leren ook om te gaan met de wanen en hallucinaties. Het kan zijn dat je een training krijgt, die zich richt op het veranderen van gedachten.

Neem contact op voor meer informatie

 1. Naam*
 2. E-mailadres*
 3. Reactie*
 4. *
*Verplichte velden
Stuur door
 1. *
*Verplichte velden
Deel op

Meer over Herlaarhof

Contact

Voor informatie over aanmelden bij Herlaarhof en het behandelaanbod is het volgende telefoonnummer beschikbaar: 073 - 658 53 33
Voor overige vragen kun je contact opnemen met de desbetreffende locatie.

 • Colofon
 • Herlaarhof is onderdeel van Reinier van Arkel