Tics


Als je last hebt van tics, maak je onverwachts snelle bewegingen of geluiden. Dit doe je dan vaker en over een langere tijd. Voorbeelden van tics zijn:

 • Knipperen met je oog
 • Bewegingen in je gezicht, zoals trekken met je neus
 • Bepaalde dingen steeds aanraken of anders neerleggen
 • Het maken van gebaren
 • Hoesten of snuiven
 • Woorden of zinnen roepen

1 op de 120 jongeren heeft last van tics in bewegingen, 1 op de 200 jongeren heeft last van tics in het maken van geluid.

Behandeling tics
Tics hoeven niet altijd behandeld te worden, soms gaan ze vanzelf weer over. Als je wel een behandeling krijgt voor tics, krijg je meer informatie over de tics en de oorzaak van deze tics. Verder wordt er goed gekeken naar de tics: hoe vaak heb je er last van, wanneer en hoe erg? Tics kunnen behandeld worden met medicatie of met gedragstherapie. Bij gedragstherapie leer je de tics te onderdrukken (dit is niet altijd mogelijk). Kinderen met tics hebben ook vaak last van ADHD, autisme, dwang, depressie of angst, zij worden daarvoor dan ook behandeld. Soms kan medicatie helpen. Behandeling van tics kan bestaan uit de volgende onderdelen.

Psychoeducatie
Jij en je ouders krijgen uitleg over wat tics zijn en hoe jullie daar het beste mee om kunnen gaan.

Medicatie
Het kan zijn dat je medicijnen krijgt, waardoor de tics minder wordt. Hiervoor ga je een aantal keer naar een arts van Herlaarhof.

Ouderbegeleiding
Je ouders krijgen gesprekken om te leren hoe ze met jou en je tics om kunnen gaan.

Schoolgesprek
Wij bellen met school om uit te leggen wat tics zijn en hoe zij daarmee om kunnen gaan. Soms nodigen wij ze uit voor een gesprek op Herlaarhof.

Cognitieve gedragstherapie 
In cognitieve gedragstherapie wordt vaak met een werkboek gewerkt aan de gedachten die je hebt. Je denkt na over situaties die er gebeurd zijn en je stelt oefeningen en experimenten op om te oefenen met ander gedrag. Je oefent dan bijvoorbeeld thuis of op school en de volgende keer bespreek je hoe het gegaan is. Je leert vaak ontspannen en jezelf belonen. Vaak is dit in een groep, soms kom je alleen. Meestal komen je ouders een paar keer om te leren hoe ze jou kunnen helpen.

Vaktherapieën
Het kan zijn dat je helemaal niet makkelijk kunt praten. Dan is een praattherapie moeilijk voor je en krijg je therapie met muziek, toneelspelen, knutselen of bewegen. Dit zijn bijeenkomsten in de groep of alleen.

Gedragsbehandeling
Je leert hoe je de tic kan uitstellen als je hem op voelt komen of je leert een tegenovergestelde beweging te maken, wanneer je de tic voelt opkomen.

Neem contact op voor meer informatie

 1. Naam*
 2. E-mailadres*
 3. Reactie*
 4. *
*Verplichte velden
Stuur door
 1. *
*Verplichte velden
Deel op

Meer over Herlaarhof

Contact

Voor informatie over aanmelden bij Herlaarhof en het behandelaanbod is het volgende telefoonnummer beschikbaar: 073 - 658 53 33
Voor overige vragen kun je contact opnemen met de desbetreffende locatie.

 • Colofon
 • Herlaarhof is onderdeel van Reinier van Arkel