Onderzoek/diagnostiek

Door middel van onderzoek kijken we naar waar je goed in bent en waar je minder goed in bent. Uiteindelijk krijg je een diagnose: heb je bijvoorbeeld ADHD of een trauma? Er zijn verschillende onderzoeken mogelijk. Die zijn hieronder beschreven. Wanneer je in behandeling komt bij Herlaarhof, kijken wij welke onderzoeken je nodig hebt.

Psychiatrisch onderzoek
Je hebt (alleen of samen met je ouders) een gesprek met de dokter (psychiater) over hoe het met je gaat, bijvoorbeeld thuis en op school.

Intelligentieonderzoek
Door middel van een aantal testen en puzzels gaan we kijken hoeveel je allemaal al weet en wat je moeilijk vindt.

Systeemonderzoek
Wij praten met jou en je ouders over de mensen om je heen, zoals je vader, je moeder, jezelf, broertjes en zusjes. Het gaat over hoe jullie met elkaar omgaan en wat jullie wel of niet leuk vinden om samen te doen.

Ontwikkelingsanamnese
Je ouders vertellen in een gesprek hoe je je hebt ontwikkeld vanaf dat je klein was tot en met nu.

Sociaal emotioneel onderzoek
Je hebt een gesprek met een psycholoog, dit kan over van alles gaan: thuis, op school, met vriendjes, hobby’s, jouw gevoelens en gedachten, etc. Ook doe je testen en opdrachten en soms wordt er gespeeld. Het gaat er vooral om hoe jij de dingen in je leven ervaart en wat jij ervan vindt.

Thuis- of schoolobservatie
Wij kijken bij je thuis hoe jij, je ouders en je broertjes en zusjes met elkaar omgaan of we gaan met je mee naar school om te kijken hoe je het daar doet en hoe je omgaat met klasgenootjes en je leraar/lerares.

Schoolonderzoek
Om jou goed te leren kennen willen we weten op welke school je zit en wat je daar allemaal leert. We willen weten welke vakken jij leuk en minder leuk vindt en welke je moeilijk vindt en waar je goed in bent.

Neuropsychologisch onderzoek
Je gaat verschillende testen en spellen doen. Door die testen komen we te weten hoe je hersenen werken en of dat te maken heeft met de problemen.

Lichamelijk onderzoek
Een arts kijkt bijvoorbeeld naar je ogen, je oren en je wordt gewogen. Hij luistert naar je hart en longen. Ook controleert hij hoe snel je reageert op dingen. Je wordt gemeten en er wordt gekeken of je de afgelopen periode genoeg bent gegroeid. Het onderzoek doet geen pijn.

 
Stuur door
  1. *
*Verplichte velden
Deel op

Meer over Herlaarhof

Contact

Voor informatie over aanmelden bij Herlaarhof en het behandelaanbod is het volgende telefoonnummer beschikbaar: 073 - 658 53 33
Voor overige vragen kun je contact opnemen met de desbetreffende locatie.

  • Colofon
  • Herlaarhof is onderdeel van Reinier van Arkel