icon-arrow-left Nieuws Herlaarhof

Muzikale theatervoorstelling Ypse

Watdefckisgeluk Social Breed

Theatervoorstelling Ypse ‘Wat de f*ck is geluk?’ maakt mentale klachten bespreekbaar

Mentale klachten onder jongeren zijn een hot topic, maar ook nog steeds een taboe. Met de gratis theatervoorstelling 'Wat de f*ck is geluk?' helpt Ypse jongeren om mentale klachten bespreekbaar te maken en vooroordelen te doorbreken.

Wat de f*ck is geluk
In ‘Wat de f*ck is geluk’ verbergt dochter Piep haar somberheid. Soms zingt ze als een waterval en gaan de remmen los. De moeder, een energiek dansende vrouw, wil haar dochter laten vliegen – wat meestal niet lukt. Vader is niet zo van de emoties, hij is druk met zijn computers en gitaren. Zo zoekt elk gezinslid naar de woorden en het ritme om zich te uiten.

De conclusie van de voorstelling: praat over je gevoelens, want zwijgen is geen oplossing. In een tijd waar veel jongeren en jongvolwassenen kampen met somberheid is deze voorstelling een verademing. De voorstelling nodigt namelijk uit tot dialoog, wat helpt om thuis of op school het gesprek aan te gaan.

Dip of depressie
“Het aantal jongeren met klachten als stress en somberheid groeit”, vertelt Yvonne Hombergen, preventiedeskundige en verpleegkundige bij Ypse. “Ze moeten presteren op school, een bijbaan onderhouden, overal bij zijn én horen, maar denk ook aan het bijhouden van sociale media – of de schijn daar hoog houden. Soms loopt de druk zo hoog op, dat er suïcidale gedachtes ontstaan.”

Volgens Yvonne hoort een dip hebben bij het leven, maar een depressie niet. “Als jongeren negatieve gedachtes voor zich houden, ligt een depressie op de loer. Daarom is het belangrijk om te delen waar je mee zit en indien nodig hulp te vragen. Zie hulp vragen ook niet als falen, maar juist het beste uit jezelf naar boven halen.”

De voorstelling
Iedereen vanaf 12 jaar is welkom tijdens één van de drie voorstellingen in Den Bosch of Rosmalen.

  • Woensdagavond 15 november, 19.30 uur, Podium Azijnfabriek, Den Bosch

  • Zaterdagmiddag 25 november, 14.30 uur, Sociaal Cultureel Centrum de Biechten, Rosmalen

  • Woensdagavond 29 november, 19.30 uur, Perron 3, Rosmalen

Voor en na de voorstellingen zijn er medewerkers van Ypse, Mantelzorg Farent, KOO, Door & Voor en MEE de Meent groep aanwezig om op een laagdrempelige manier vragen te beantwoorden en informatie te geven. Bijvoorbeeld over waar jongeren terechtkunnen bij mentale klachten.

Bestel hier gratis kaarten